Bildpussel

Generellt går de flesta bildpussel ut på att pussla ihop en bild som har delats upp i mindre bitar vilka därefter har blandats. Hur bilden har delats upp och hur den ska pusslas ihop igen varierar mellan olika typer av pussel.

Det antagligen äldsta och mest kända bildpusslet är det klassiska jigsaw-pusslet från 1700-talet, som på den tiden var gjort i trä och främst användes som ett hjälpmedel för att lära ut geografi. Pusslet har fått sitt namn efter det engelska namnet på den såg som används för att såga ut pusselbitarna ur en träskiva. Vanligtvis syftar man på just jigsaw pussel när ordet pussel används, men nuförtiden brukar ordet även användas för andra typer av pusselspel.

Hur svårt ett bildpussel är påverkas bland annat av antalet bitar som det är uppdelat i, hur bitarna får flyttas omkring och även av själva motivet som oftast utgörs av ett fotografi eller en tecknad eller målad bild. Även om ett motiv kan föreställa mer eller mindre vad som helst, eller kanske ingenting alls, så passar inte alla motiv lika bra till alla typer av bildpussel. Ger inte motivet bra ledtrådar kan pusslet nämligen bli för svårt eller helt ospelbart.

Japanska bildkryss är en helt annorlunda typ av bildpussel där man endast får ledtrådar till hur motivet ska se ut och själv får fylla i rutorna i ett rutnät för att på så sätt skapa mer eller mindre pixliga bilder.

I listan nedan kan du se vilka bildpussel som du kan spela online här på vår sajt. Vi har försökt att välja motiv som passar väl till respektive bildpussel och som gör dem intressanta och underhållande att lösa.

Fotoväv pussel

Fotoväv

Återställ fotografiet genom att flytta samtliga bildrutor i en rad eller kolumn samtidigt.